Sunday, March 19, 2017

Tips Simple Untuk Mula Bersenam bagi yang dah lama tak bersenam.



Biasalah kalau dah lama tak bersenam badan akan rasa malas nak bangkit bersenam. Tapi geram tengok bandan yang semakin bam-bam.

Ini tips simple yang boleh anda ikut:

1. Mulakan secara ansur maju.

Mulakan senaman dengan perlahan dan tingkatkan secara beransur-ansur untuk beberapa minggu sehingga lebih cergas.

2. Bersenam selang selikan dengan rehat.

Mulakan senaman berselang seli 2-3 minit, dengan 2-3 minit berehat selama 15 minit.

3. Tambah masa bersenam.
Aktiviti senaman perlu ditambah 2-3 minit setiap minggu sehingga mencapai 30 minit.

4. Mulakan dengan 'warm-up'

Mulakan dengan aktiviti memanaskan badan untuk mengelakkan rasa sakit lepas bersenam. Mulakan aktiviti regangan ini dari kepala terlebih dahulu.

5. Akhiri dengan aktiviti 'cooling down'.

Sejukkan badan dengan membuat aktiviti ringan seperti berjalan atau membuat regangan bermula dari kaki ke kepala supaya tak pening dan sakit selepas bersenam.



Info: Brochure Komuniti Sihat Negara Perkasa..

Live dari klinik Long Lama, Baram.  15.3.2017 Rabu, 1551

Tulus,

'Aina❤❤❤

Diari Guru Pedalaman: Banjir 2017

Posting di pedalaman akan membuatkan anda tak terlepas dari pengalaman banjir. Ini kerana sekolah dibpedalaman selalunya dibina berdekatan dengan sungai.

Pernah kak ana menyuarakan persoalan, kenapalah sekolah tak dibina jauh sedikit dari sungai supaya taklah sekolah selalu banjir. Saya pantas menjawab, kalau dibina di tengah hutan dan jauh dari sungai, bagaimana mahu dapatkan bekalan air. "Ye tak ye juga ya.." kak ana mengiyakan jawapan saya.

Banjir akhir febuari 2017 merupakan pengalaman pertama saya menghadapi banjir yang mana air sungai kecil yang terletak di belakang sekolah bertemu air sungai besar yang terletak dihadapa  sekolah. Air daripada kedua-dua sungai tersebut melimpah sehingga menenggelamkan kelas tahap 1, dewan makan dan rumah kami yang kedudukannya terletak lebih rendah sedikit berbanding  rumah staf lain.

Walaupun dah tahun ketiga berada di Long Bemang, banjir kali ini saya katakan pengalaman kali pertama kerana selalunya apabila berlaku banjir yang agak besar, saya berada di kampung kerana bercuti sekolah. Selalunya juga, air sungai hanya melimpah ke bawah rumah kami sahaja dan tidaklah sampai menenggelamkan sebahagian bangunan sekolah.

kuaters guru dah jadi resort atas air😂



Pengalaman pertama ini akan disimpan sebagai satu pengalaman berhargaku di Pedalaman.

Tulus,

'Aina❤❤❤

5 aktiviti yang boleh anda lakukan kalau tak sempat bersenam.



Alasan je kalau cakap takda masa nak bersenam kan. Dah tu bersenam jari tu mampu pulak kan..😂😂😂

5 aktiviti ini sebenarnya mampu membakar kalori yang berlebihan dalam tubuh badan kita.

1. Menaiki tangga

Jangan manja sangat nak naik lift je. Sesekali panjat tangga kat pejabat, shopping mall, tangga rumah. Kadang-kadang nak naik tangga rumah pun malas. No no no. Jom amalkan gaya hidup sihat.

2. Menyapu

Bukan je rumah makin bersih, tapi dapat bakar kalori yang berlebihan juga.

3. Mengemop lantai

Rajin-rajinkan diri anda untuk mengemop lantai. Bukan sahaja rumah anda kelihatan sentiasa berkilat, badan anda juga akan jadi semakin sihat.

4. Mengemas rumah

Waktu hujung minggu boleh digunakan untuk pergi bersenam, berjoging. Tapi kalau masa tak mengizinkan, hari hujan dan sebagainya. Luangkan 30 minit untuk kemas rumah. Kebersihan kan sebahagian daripada iman.

5. Membasuh kereta

Daripada tunggu turn untuk basuh kereta di car wash, lebih baik anda sendiri pergi basuh kereta anda itu. Kasi bakar itu lemak-lemak. Jimat duit juga. Duit tu simpan buat beli vitamin. C.

6. Berkebun di halaman rumah

Zaman sekarang semua barang pun naik harga, jadi, lebih baik tanam sayur sendiri kan. Bukan sahaja dapat pastikan sayur yang anda makan tu bebas racun perosak, yelakan tanam sendiri, bahkan dapat juga bakar kalori..haa untung kan..

Jadinya, tak ada alasan sebenarnya kita ni. Sampai bila nak beralasan?

Tulus,

'Aina❤❤❤